”Easily distracted by clay & totally kiln it”
De 6 belangrijkste soorten klei
In de laatste blog heb ik jullie uitgelegd wat klei is. In deze blog wil ik er wat dieper op in gaan. Er zijn namelijk 6 soorten klei:
- Kaolien,
- Bentoniet,
- Ball clay,
- Steengoedklei,
- Vuurvaste klei en
- Rode klei of oppervlakte klei.
Kaolien is een zeer zuivere, primaire en hittebestendige witte klei. Het is het hoofdbestanddeel van porseleinklei. Het nadeel van deze klei is dat hij weinig plastisch is. Kaolien wordt in glazuurrecepten gebruikt als stabilisator.

foto van de website www.youwish.nl
Bentoniet heeft een groot absorberingsvermogen en een zeer fijne structuur. Het is een primaire klei die aan kleimassa’s wordt toegevoegd om deze plastischer te maken. De plasticiteit is 5x zo sterk in verhouding tot ball clay. In glazuren wordt bentoniet gerbuikt als zweefmiddel.

foto van de website www.youwish.nl
Ball clay behoort tot de secundaire groep klei. De naam ball clay dateert uit de vroege tijd van de aardewerkindustrie, toen de klei op pakpaarden werden vervoerd en tot ballen werd gevormd om het transport te vergemakkelijken. Ball clay is fijn en erg plastisch. Hierdoor wordt hij gebruikt in andere kleimengsels. Door de kleine kleideeltjes is de klei heel glad en heeft hij een hoog krimppercentage Bij glazuren wordt ball clay gebruikt om de suspensie te verbeteren.

foto van de website www.keramikos.nl
Steengoed klei is een algemene term voor natuurlijke klei soorten die tussen ball clay en vuurvaste klei in zitten. Daarom worden ze samengesteld tot kant en klare mengsels. Deze kleimengsels bevatten kleine hoeveelheden andere mineralen maar bevatten voornamelijk aluminiumoxide en siliciumoxide. . De massa is vaak grijs van kleur, maar wordt na het bakken wit tot witgeel. Afhankelijk van de baktemperatuur.

Vuurvaste klei wordt vaak gevonden tussen de steenkoollagen. Doordat deze klei overal ter wereld kan worden gevonden, kan hij daardoor verschillende kleuren hebben. Afhankelijk van de metaaloxides die erin zitten. De structuur is grof en wordt vaak gebruikt vanwege de hittebestendige eigenschappen. De klei kan gebakken worden to 1500 graden. Doordat deze klei op zo’n hoge temperatuur gebakken kan worden wordt dit niet thuis gedaan. Deze klei wordt ook veel gebruikt als chamotte om ongebakken klei sterker te maken, structuur te geven en krimp te verminderen.

Rode klei of oppervlakte klei is een veelvoorkomend klei soort omdat deze overal ter wereld voor komt. Hierdoor heb je meerdere typen, ieder door hun eigen structuur, kleir en bewerkbaarheid. Afhankelijk van de hoeveelheid organische stoffen en ijzer varieert de kleur. Deze kleisoort is smeltbaar, plastisch en hebben een laag smeltpunt.